Dulceață de zmeură

Zmeura se numără printre fructele care mie îmi plac foarte mult. Și cum nu am ajuns acasă când a fost sezonul lor, le-am tot urmărit pe la piață; iar prețul la care le-am găsit ieri a fost chiar o surpriză: 8lei/kg. Am luat trei kilograme…Ce a scăpat nemâncat, s-a transformat într-o dulceață bună de tot. Semințele de zmeură arată atât de bine în dulceața roșie, aromată și lipicioasă 🙂

M-am tot gândit ce rețetă să folosesc, am căutat rețete peste rețete, dar parcă nu mă mulțumea niciuna. Voiam o dulceață care să păstreze culoarea zmeurii și să se întindă perfect pe pâine:) Dulceața pe care o face bunica mea parcă își cam pierde culoarea – cred că e mai mult un gem de zmeură. Eu știam exact cum vreau să arate, ce textură și ce miros trebuie să aibă dulceața mea. În concluzie, am procedat cam așa:

Am pus 2 kg de zahăr și vreo 400ml de apă la fiert, până s-a format un sirop (siropul face ca fructele să își păstreze forma și culoarea). Am adăugat zmeura și zeama de la o jumătate de lămâie și am continuat fierberea. Nu aș putea să spun exact cât am fiert, însă am testat mereu. Cum? Am pus dulceață într-o farfurie. Dacă atunci când se răcește are textura pe care v-o doriți, dulceața e gata. Pentru siguranță, eu am pus borcanele vreo 10 minute într-o tavă cu apă la cuptor. Să fiu sigură ca tine, cu toate că, la cât de bună a ieșit, nu-i dau o viață lungă.

Am acum 9 borcănele de 400g de dulceață și am mai oprit un borcan de 800g de dulceață mai lichidă (nu am lăsat să fiarbă de tot) – un fel de topping pentru înghețată & other cookies.

Advertisements

3 thoughts on “Dulceață de zmeură

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s